Odchudzanie Primavera > Dieta > Przepisy > Cztery zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia – desery

Cztery zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia – desery

Zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia

HO HO HO 🙂 Święta tuż tuż, więc najwyższy czas na gromadzenie świątecznych inspiracji. Poniżej znajdziecie cztery zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia – desery, które są propozycją prosto od naszej dietetyk medycznej.

 

1)  Pierniczki owsiane

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy do smaku (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki i anyż)

Wykonanie:

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia i przyprawy*. Następnie zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj podgrzany olej i miód. Całość ugnieć dokładnie i wstaw na kilka minut do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wycinaj ulubione kształty pierniczków. Tak przygotowane pierniczki wstaw do rozgrzanego piekarnika (180*C) i piecz przez około 10 minut.
*Polecamy przygotować domową przyprawę do piernika, aby uniknąć dodatku białego cukru w gotowych mieszankach.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 51 g
  • Tłuszcze – 113,5 g
  • Węglowodany – 286 g

2) Piernik marchewkowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • szklanka mleka 1,5%
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 większa marchew
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jaja zmiksuj do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj miód, mąkę i mleko oraz przyprawy z kakao. Całość miksuj do momentu powstania gładkiej masy. Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę i startą marchewkę. Powstałą masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika (160*C) i piecz przez około 45 minut.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 54,7 g
  • Tłuszcze – 29,3 g
  • Węglowodany – 276 g

3) Domowa czekolada

Składniki:

  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2-3 sztuki suszonych moreli lub mała garść jagód goji
  • chilli do smaku

Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie z kakao i chilli. Kiedy wszystko dokładnie się połączy i lekko ostygnie dodaj miód. Dobrze wymieszaj. Małą foremkę wielkości tradycyjnej czekolady wyłóż papierem śniadaniowym. Ułóż pokrojone w drobną kostkę morele i płatki migdałowe. Następnie zalej wszystko masą czekoladową. Odstaw do wystygnięcia, następnie wstaw na godzinę do zamrażarki

Składniki odżywcze:

  • Białko – 10 g
  • Tłuszcze – 65,8 g
  • Węglowodany – 38,8 g

4) Brownie z daktyli bez pieczenia

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kakao
  • 2-3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
  • odrobina soli

Daktyle zalej sokiem z pomarańczy i odstaw na około 30 minut. Orzechy zmiksuj, następnie dodaj kakao, miód, kokos i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Zmiksuj namoczone daktyle i połącz z pozostałymi składnikami. Jeśli masa jest zbyt sucha, możesz dodać trochę soku z pomarańczy. Powstałą masę przełóż do foremki, dociśnij dokładnie i wstaw na około 2 godziny do lodówki.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 28,6 g
  • Tłuszcze – 92,4 g
  • Węglowodany – 145,4 g

Okres Świąteczny to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i bliskimi, który można spędzić zdrowo. Powyższe przepisy są doskonałą, zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych świątecznych wypieków. Te zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia nie zawierają w swoim składzie białego cukru, za to pojawiają się w nich suszone owoce, miód, prawdziwe kakao i orzechy. Zdrowsze zamienniki, to zdrowie na talerzu Waszych bliskich. Próbujcie, smakujcie, ale mimo wszystko pamiętajcie, żeby się nie objadać 🙂

WESOŁYCH ŚWIĄT!