Odchudzanie Primavera > Dieta > Przepisy > Trzy wiosenne sałatki witaminowe 300 kcal

Trzy wiosenne sałatki witaminowe 300 kcal

wiosenne sałatki witaminowe

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny już za nami! Pomimo, że za oknem wciąż mróz, na naszych talerzach już chcemy ją gościć! Poniżej prezentujemy zdrowe przepisy na trzy wiosenne sałatki witaminowe około 300 kcal. Jak jeść zdrowo na wiosnę? Jak stworzyć kolorowy talerz? To nic trudnego!

 

1) Sałatka z awokado i kurczakiem – 310 kcal

Składniki:

  • 1/2 awokado
  • 2 garści dowolnej sałaty
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 80 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: curry, zioła, sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa i awokado pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Mięso skrop oliwą, posyp curry i grilluj lub upiecz. Następnie połóż na wierzch warzywa.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 20,6 g
  • Tłuszcze – 22,1 g
  • Węglowodany – 11,4 g

2) Sałatka z kiełkami i mozzarellą – 310 kcal

Składniki:

  • 2 garści dowolnej sałaty
  • garść dowolnych kiełków
  • 1 kula mozzarelli
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 sztuk oliwek marynowanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: bazylia, pieprz sól

Wykonanie:

Sałatę wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami, kiełkami  i oliwkami. Na wierzch dodaj plastry mozzarelli. Całość skrop oliwą z oliwek, posyp bazylią i dopraw do smaku

Składniki odżywcze:

  • Białko – 19 g
  • Tłuszcze – 24 g
  • Węglowodany – 8 g

3)  Sałatka z burakiem i fetą – 300 kcal

Składniki:

  • 2 garści dowolnej sałaty
  • garść dowolnych kiełków
  • 1 ugotowany burak
  • 1/4 opakowania sera typu feta
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • szczypiorek

Wykonanie:

Buraka upiecz lub ugotuj, następnie ostudź i pokrój w kostkę. Sałatę umyj i przełóż do miski, dodaj pokrojonego buraka, fetę i nasiona słonecznika. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotuj sos. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 12,4 g
  • Tłuszcze – 22 g
  • Węglowodany – 16,2 g

Daj się skusić „na zdrowie”. Trzy wiosenne sałatki witaminowe. Wybierz jedną z nich lub wypróbuj wszystkie po kolei. Bądź zdrowa/zdrowy na wiosnę!