Ponieważ nasze przepisy z kaszą do 400 kcal cieszyły się bardzo dużą popularności, w związku z prośbami, przygotowaliśmy trzy zestawy na pyszne, wegetariańskie przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Smacznego i … do dzieła! 🙂
1) Potrawka z pieczarkami i kaszą jaglaną – 355 kcal
Składniki:
- kasza gryczana niepalona – 1/2 woreczka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- cebula – 1/3 małej sztuki
- papryka – 1/4 sztuki
- pieczarki – ok. 5 sztuk
- cukinia – 1/4 małej sztuki
- pomidory – 1 sztuka
- przecier pomidorowy – 1 łyżeczka
- czosnek – do smaku
- papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni zeszklij cebulkę. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Smaż całość przez około 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Następnie razem z przecierem i przeciśniętym czosnkiem dodaj do warzyw. Całość dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.
Składniki odżywcze:
- białko – 13 g
- tłuszcze – 13 g
- węglowodany – 56 g
2) Leczo z dynią, czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną – 395 kcal
Składniki:
- kasza jaglana – 1/3 woreczka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- cebula – 1/4 średniej sztuki
- soczewica czerwona, nasiona – 1,75 łyżki
- dynia – 125 g
- cukinia – 1/4 małej sztuki
- pomidory – 1 sztuka
- woda – 1/4 szklanki
- papryka chilli, papryka czerwona słodka, sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po chwili wsyp soczewicę, następnie dodaj po kolei pokrojoną dynię, paprykę, cukinię, a na koniec pokrojoną papryczkę chilli. Całość dopraw do smaku, zalej wodą i zagotuj. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do pozostałych warzyw i gotuj do miękkości warzyw.
Wartości odżywcze:
- białko – 15 g
- tłuszcze – 13 g
- węglowodany – 65 g
3) Papryka faszerowana warzywami i kaszą jaglaną – 388 kcal
Składniki:
- kasza jęczmienna perłowa – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- cebula – 1/3 średniej sztuki
- pieczarki – ok. 4 sztuki
- pomidory – 1 sztuka
- oliwki marynowane – 10 sztuk
- tymianek, pieprz, sól – do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa (poza oliwkami i cebulą) umyj. Paprykę przekrój razem z ogonkami wzdłuż na połówki i usuń z nich gniazda nasienne. Cebulę posiekaj, pieczarki i oliwki pokrój w plasterki, cukinię w średnią kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni zeszklij cebulę ze szczyptą tymianku. Dodaj pieczarki i posyp solą. Chwilę podduś, następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Całość dopraw do smaku, wymieszaj z ugotowaną kaszą i przełóż do przygotowanych papryk. Gotowe papryki wstaw do rozgrzanego piekarnika (180*C) i piecz przez około 35 minut.
Składniki odżywcze:
- białko – 13 g
- tłuszcze – 17 g
- węglowodany – 58 g
Powyższe przepisy z kaszą jaglaną po prostu musisz wypróbować!
Poprzednie przepisy z kaszą: jęczmienną, bulgur, orkiszową znajdziesz tutaj >>