Odchudzanie Primavera > Dieta > Przepisy > Przepisy z kaszą jaglaną do 400 kcal

Przepisy z kaszą jaglaną do 400 kcal

Przepisy z kaszą jaglaną

Ponieważ nasze przepisy z kaszą do 400 kcal cieszyły się bardzo dużą popularności, w związku z prośbami, przygotowaliśmy trzy zestawy na pyszne, wegetariańskie przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Smacznego i … do dzieła! 🙂

 

1) Potrawka z pieczarkami i kaszą jaglaną – 355 kcal

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona – 1/2 woreczka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cebula – 1/3 małej sztuki
  • papryka – 1/4 sztuki
  • pieczarki – ok. 5 sztuk
  • cukinia – 1/4 małej sztuki
  • pomidory – 1 sztuka
  • przecier pomidorowy – 1 łyżeczka
  • czosnek – do smaku
  • papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni zeszklij cebulkę. Po chwili dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Smaż całość przez około 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Następnie razem z przecierem i przeciśniętym czosnkiem dodaj do warzyw. Całość dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.

Składniki odżywcze:

  • białko – 13  g
  • tłuszcze – 13 g
  • węglowodany – 56 g

2) Leczo z dynią, czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną – 395 kcal

Składniki:

  • kasza jaglana – 1/3 woreczka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cebula – 1/4 średniej sztuki
  • soczewica czerwona, nasiona – 1,75 łyżki
  • dynia – 125 g
  • cukinia – 1/4 małej sztuki
  • pomidory – 1 sztuka
  • woda – 1/4 szklanki
  • papryka chilli, papryka czerwona słodka, sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po chwili wsyp soczewicę, następnie dodaj po kolei pokrojoną dynię, paprykę, cukinię, a na koniec pokrojoną papryczkę chilli. Całość dopraw do smaku, zalej wodą i zagotuj. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Następnie dodaj je do pozostałych warzyw i gotuj do miękkości warzyw.

Wartości odżywcze:

  • białko – 15  g
  • tłuszcze – 13 g
  • węglowodany – 65 g

3) Papryka faszerowana warzywami i kaszą jaglaną – 388 kcal

Składniki:

  • kasza jęczmienna perłowa – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • cebula – 1/3 średniej sztuki
  • pieczarki – ok. 4 sztuki
  • pomidory – 1 sztuka
  • oliwki marynowane – 10 sztuk
  • tymianek, pieprz, sól – do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa (poza oliwkami i cebulą) umyj. Paprykę przekrój razem z ogonkami wzdłuż na połówki i usuń z nich gniazda nasienne. Cebulę posiekaj, pieczarki i oliwki pokrój w plasterki, cukinię w średnią kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni zeszklij cebulę ze szczyptą tymianku. Dodaj pieczarki i posyp solą. Chwilę podduś, następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Całość dopraw do smaku, wymieszaj z ugotowaną kaszą i przełóż do przygotowanych papryk. Gotowe papryki wstaw do rozgrzanego piekarnika (180*C) i piecz przez około 35 minut.

Składniki odżywcze:

  • białko – 13 g
  • tłuszcze – 17 g
  • węglowodany – 58 g

Powyższe przepisy z kaszą jaglaną po prostu musisz wypróbować!

Poprzednie przepisy z kaszą: jęczmienną, bulgur, orkiszową znajdziesz tutaj >>