Odchudzanie Primavera > Dieta > Przepisy > Przepis na pyszną sałatkę 260 kcal w 3 wersjach

Przepis na pyszną sałatkę 260 kcal w 3 wersjach

Przepis na pyszną sałatkę 260 kcal

Lato to czas, kiedy mamy największą możliwość korzystania z warzyw i owoców, które są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy.  Warto, aby warzywa znajdowały się w większości lub najlepiej w każdym posiłku. Aby urozmaić jadłospisy polecamy szybki przepis na pyszną sałatkę 260 kcal w trzech wersjach: z mięsem, tuńczykiem oraz wersję bezmięsną. Sprawdzi się zarówno na II śniadanie jak i kolację.

1)    Sałatka w wersji wegetariańskiej – 260 kcal

Składniki:

  • sałata mieszanka – 2 garści
  • pomidor – mała sztuka
  • papryka – kawałek
  • oliwki marynowane – 6 sztuk
  • czerwona cebula – 1/3 małej sztuki
  • cieciorka konserwowa – 4 łyżki
  • żurawina suszona – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Warzywa umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotuj sos i polej nim przygotowane warzywa.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 8 g
  • Tłuszcze – 11 g
  • Węglowodany – 35 g

2)    Sałatka w wersji z tuńczykiem – 260 kcal

Składniki:

  • sałata mieszanka – 2 garści
  • pomidor – mała sztuka
  • papryka – kawałek
  • oliwki marynowane – 6 sztuk
  • czerwona cebula – 1/3 małej sztuki
  • cieciorka konserwowa – 2 łyżki
  • tuńczyk w sosie własnym – 1/2 puszki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Warzywa umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotuj sos i polej nim przygotowaną sałatkę.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 22  g
  • Tłuszcze – 10,5 g
  • Węglowodany – 22 g

3)    Sałatka w wersji z kurczakiem – 257 kcal

Składniki:

  • sałata mieszanka – 2 garści
  • pomidor – mała sztuka
  • papryka – kawałek
  • oliwki marynowane – 6 sztuk
  • czerwona cebula – 1/3 małej sztuki
  • cieciorka konserwowa – 2 łyżki
  • mięso z piersi kurczaka bez skóry – około 80 g
  • zioła prowansalskie – do posypania
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Warzywa umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotuj sos i polej nim przygotowaną sałatkę.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 23 g
  • Tłuszcze – 11 g
  • Węglowodany – 19 g

Przepis na pyszną sałatkę 260 kcal to nic trudnego 🙂