Odchudzanie Primavera > Dieta > Przepisy > Drugie śniadanie do pracy – kanapki 250 kcal

Drugie śniadanie do pracy – kanapki 250 kcal

Drugie śniadanie do pracy przepis i kaloryczność

To właśnie podczas II śniadania zdarza nam się popełnić błąd żywieniowy. Często z powodu braku czasu i inspiracji nie mamy przygotowanego posiłku, który pozwoli nam ”przetrwać” do obiadu. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy lepiej coś kupić na szybko? Czy mimo wszystko najlepszą opcją będzie znaleźć kilka minut na przygotowanie posiłku?

Nie da się ukryć, że kanapki to najprostszy,  najtańszy i najszybszy sposób na przygotowanie pożywnego II śniadania. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na drugie śniadanie do pracy – KANAPKI, KTÓRE DOSTARCZĄ OK. 250 KCAL!

Aby jeszcze bardziej urozmaicić sobie porcję II śniadania, proponujemy dodatkowo zjeść mały owoc np. kiwi, małe jabłko, pół pomarańczy lub grejpfruta.

1) Kanapka z szynką, ogórkiem kiszonym i kiełkami

Składniki:

  • Chleb żytni pełnoziarnisty 70 g
  • Serek naturalny kanapkowy 15 g (łyżeczka)
  • Sałata – większy liść
  • Szynka z piersi kurczaka – 2 plastry
  • Ogórek kiszony – sztuka
  • Kiełki – 2 łyżki

Wykonanie:

Pieczywo posmaruj delikatnie serkiem, połóż sałatę, szynkę i plastry ogórka. Na koniec posyp kiełkami.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 14 g
  • Tłuszcze – 7,8 g
  • Węglowodany – 40,1 g

2) Kanapka z jajkiem, ogórkiem i kiełkami

Składniki:

  • Chleb żytni pełnoziarnisty 70 g
  • Serek naturalny kanapkowy 7 g (pół łyżeczki)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Ogórek świeży – kilka plastrów
  • Sałata – większy liść
  • Kiełki – 2 łyżki

Wykonanie:

Ugotuj jajko na twardo. Pieczywo posmaruj delikatnie serkiem, połóż sałatę, plastry ugotowanego jajka i ogórka. Całość posyp kiełkami i ew. dopraw do smaku.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 12,9 g
  • Tłuszcze – 9,3 g
  • Węglowodany – 40,6 g

3) Kanapka z twarożkiem i rzodkiewką

Składniki:

  • Chleb żytni pełnoziarnisty 70 g
  • Ser twarogowy półtłusty 50 g
  • Jogurt naturalny – łyżka
  • Rzodkiewka – kilka sztuk
  • Kiełki – 2 łyżki

Wykonanie:

Twaróg rozdrobnij z jogurtem. Dodaj do niego pokrojoną rzodkiewkę i przyprawy. Gotowy twarożek nałóż na pieczywo i posyp kiełkami.

Składniki odżywcze:

  • Białko –  16,3 g
  • Tłuszcze – 4,7 g
  • Węglowodany – 43,8 g

Już niedługo przygotujemy alternatywy dla kanapek na II śniadanie 😉