Odchudzanie Primavera > Dieta > Przepisy > 3 proste przepisy na omlet do 300 kcal

3 proste przepisy na omlet do 300 kcal

Omlet to danie szybkie, proste i jednocześnie sycące. Dodatkowo jest to propozycja, która może być podstawą wielu wariacji. Dziś prezentujemy 3 proste przepisy na omlet do 300 kcal! Przepisy, które bez problemu każdy będzie mógł przygotować samodzielnie w domu.

 

1) Omlet ze szparagami – 288 kcal (danie dobre dla cukrzyków)

Składniki:

  • 3 jaja kurze
  • 4 sztuki szparagów
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mała sztuka pomidora
  • 1 łyżka szczypiorku
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, sól (do smaku)

Wykonanie:

Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj al dente. Jaja rozmieszaj w misce wraz z przyprawami. Dodaj ugotowane szparagi. Następnie wylej na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Kiedy jaja się zetną przewróć omlet na drugą stronę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorem wcześniej pokrojonym w kostkę.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 21,9 g
  • Tłuszcze – 20,2 g
  • Węglowodany – 8,5 g

2) Omlet hiszpański – 268 kcal

Składniki:

  • 2 sztuki jaja kurzego
  • 1,5 sztuki ziemniaka
  • ½ małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, bazylia świeża (do smaku)

Wykonanie:

Umyj i podgotuj ziemniaki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj na drobne kawałki. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmaż ziemniaki, cebulkę i czosnek. Odstaw do ostygnięcia. Jaja rozmieszaj w miseczce wraz z przyprawami. Następnie dodaj do nich przestudzone wcześniej ziemniaki. Całość wylej na patelnię. Smaż na średnim ogniu. Omlet przewróć na drugą stronę z pomocą talerza.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 19,8 g
  • Tłuszcze – 15,1 g
  • Węglowodany – 15,2 g

3) Omlet z ostropestem i twarożkiem – 292 kcal

Składniki:

  • 2 sztuki jaja kurzego
  • 1 łyżka ostropestu plamistego
  • 2 łyżki twarożku grani naturalnego
  • 1 łyżeczka koperku świeżego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • przyprawy: sól, mielona kurkuma (do smaku)

Wykonanie:

Jajka rozmieszaj w misce. Dodaj ostropest plamisty oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Twarożek wymieszaj z koperkiem i szczypiorkiem, dopraw do smaku. Gotowym twarożkiem posmaruj omlet.

Składniki odżywcze:

  • Białko – 22,0 g
  • Tłuszcze – 21,2 g
  • Węglowodany – 3,5 g

3 proste przepisy na omlet! Raz dwa i gotowe 🙂