Odchudzanie Primavera > Dieta > Porady Dietetyka > Kasze na odchudzanie – rodzaje kasz cz. II

Kasze na odchudzanie – rodzaje kasz cz. II

Rodzaje kasz na odchudzanie

Wiadomo już, że kasza jest sprzymierzeńcem podczas diety odchudzającej, wspomagając spalanie tłuszczu i dostarczając niezbędnych wartości odżywczych. Oprócz najpopularniejszych kasz, takich jak: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kuskus czy kasza pęczak, istnieją także inne jej rodzaje, które również z powodzeniem mogą stanowić wartościowy posiłek podczas diety. Poniżej prezentujemy kolejne rodzaje kasz na odchudzanie – ich charakterystykę i wpływ na gubienie zbędnych kilogramów.

Kasza bulgur

Bulgur należy do grupy kasz pszenicznych, jednak w odróżnieniu od chociażby kaszy kuskus, posiada bardzo dużą ilość błonnika, który ma zbawienny wpływ na poprawę przemiany materii. Ponadto błonnik zapewnia uczucie sytości, gdyż pęcznieje on w żołądku, co skutecznie może zmniejszyć nadmierne łaknienie podczas odchudzania. Kasza bulgur jest również dobrym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, a więc spożywanie jej, znacząco pozwala uzupełniać niedobory tych pierwiastków, które często wywołane są odchudzaniem.

Kasza perłowa

Dobrym produktem na diecie jest także kasza perłowa, która podobnie jak pęczak, jest kaszą jęczmienną. Z tego powodu, wykazuje podobne właściwości co inne kasze z tej grupy. Jako źródło błonnika usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zmniejsza łaknienie i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Dzięki rozpuszczalnej frakcji błonnika –  ß-glukanu, wspomaga także walkę ze złym cholesterolem.

Kasza orkiszowa

Ten rodzaj kaszy jest szczególnie interesujący ze względu na dużą ilość białka roślinnego, które wspomaga proces odchudzania. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Podobnie jak wcześniej wspomniane kasze, jest źródłem błonnika pokarmowego. Posiada także sporą ilość witamin i pierwiastków niezbędnych do funkcjonowania organizmu, między innymi: witamin z grupy B, a także selen, fosfor czy żelazo.

Najlepsza dieta odchudzająca to taka, której jadłospis oparty jest na różnorodności. Warto uwzględnić w nim każdą z powyższych kasz, gdyż nie tylko cechują się odmiennymi, lecz bardzo korzystnymi właściwościami odchudzającymi, ale także mają różne walory smakowe. Przepisy, gdzie wykorzystamy różne rodzaje kasz na odchudzanie, już niedługo znajdą się w naszej zakładce „Przepisy” ! Zapraszamy do kuchni 🙂