Odchudzanie Primavera > Dieta > Porady Dietetyka > Dieta laktoowowegetariańska

Dieta laktoowowegetariańska

Primavera Dieta laktoowowegetariańska

Laktoowowegetarianizm (łac. lacto – mleko, ovo – jaja)  jest odmianą wegetarianizmu,  pozwalającą na spożywanie nabiału, jaj i miodu. Taka dieta, prawidłowo zbilansowana, dostarcza kompletu makroskładników, witamin, minerałów i antyoksydantów.

Wegetariański sposób odżywiania się jest często dla otaczających nas osób kontrowersją. Dlaczego tak się dzieje? W Polsce wciąż panuje powszechny pogląd, że nie jedzenie mięsa szkodzi i powoduje niedobory. Nie zgadzają się z tym jednak światowe organizacje medyczne i żywieniowe. W latach 50. XX wieku rozpoczęto badać skutki diety wegetariańskiej. Wyrażono również jednogłośną opinię wśród ekspertów nauk medycznych, jako że diety roślinne prawidłowo zbilansowane, może stosować każdy, bez względu na wiek, stopień aktywności a nawet ciążę. Środowisko naukowe nie wątpi również w pozytywne efekty zdrowotne, które zostały potwierdzone w wielu badaniach klinicznych, między innymi najnowsze wyniki badania Adventist Heath Study II, które wykazało obniżenie ryzyka chorób niedokrwiennych serca, poszczególnych nowotworów, cukrzycy, nadciśnienia i zespołu metabolicznego wśród wegan i wegetarian.

Czym jest zespół metaboliczny, o którym wspomniałam powyżej? Jest to zbiór czynników, które mogą prowadzić do wystąpienia miażdżycy, cukrzycy typu 2 oraz licznych powikłań zdrowotnych, sklasyfikowanych przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną IDF. Zespół X stwierdzamy, gdy obwód talii u kobiety jest równy bądź większy niż 80 cm, u mężczyzn równy bądź większy niż 94 cm, oraz dodatkowo zauważamy co najmniej dwa z poniższych:

  • poziom triglicerydów we krwi równy bądź wyższy niż 150 mg/dl lub leczenie dyslipidemii,
  • poziom HDL we krwi niższy niż 50 mg/dl u kobiet, niższy niż 40 mg/dl u mężczyzn,
  • ciśnienie tętnicze równe bądź wyższe niż 130/85 mm Hg lub leczenie nadciśnienia,
  • poziom glukozy we krwi na czczo równy lub wyższy niż 100 mg/dl lub leczenie cukrzycy typu 2.

Dlaczego prawidłowo zbilansowana dieta laktoowowegetariańska obniża ryzyko zespołu X i chorób serca? Taki styl odżywiania wiąże się ze mniejszym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowy i cholesterolu. Dodatkowe zwiększone spożywanie roślin, czyli błonnika pokarmowego i antyoksydantów, połączone z ograniczeniem tłuszczu spożywczego i zmianą stylu życia prowadzi do redukcji płytki miażdżycowej. Jeżeli podwyższony cholesterol jest ewidentnie spowodowany nieprawidłowym żywieniem, sugerowane jest odstawienie leków i bazowanie na indywidualnej niskotłuszczowej diecie laktoowowegetariańskiej (University of Toronto).  W kontekście cukrzycy typu 2, zwiększona ilość włókna pokarmowego w posiłku, obniża pokonsumpcyjny wzrost poziomu glukozy we krwi. Obniżone jest również ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy, którego występowanie skorelowane jest ze spożyciem mięsa.

Jeżeli boimy się o niedobory składników odżywczych w diecie, należy spojrzeć prawdzie w oczy. Każdy sposób odżywiania, nawet ten zawierający w sobie produkty mięsne, może doprowadzić do niedoborów niezbędnych składników odżywczych, łącznie z żelazem. Winą obarczyć należy spożywanie przetworzonych produktów, bogatych w tłuszcze zwierzęce i cukier prosty. Niesłuszne jest więc stwierdzenie, iż unikanie mięsa doprowadzi do niedoborów żelaza oraz białka. Często spotykam się ze zdziwieniem, że białko znajduje się w produktach roślinnych. Dla sceptyków podam przykład, iż w 1 kromce pieczywa pełnoziarnistego znajdziemy średnio 3g białka, czyli tyle samo ile w 15g wędliny drobiowej. Istnieją teorie, w których podważa się słabą przyswajalność białka roślinnego. Nic bardziej mylnego. Odpowiednie zestawienie posiłku, czyli połączenie produktów zbożowych z roślinami strączkowymi lub orzechami da nam posiłek zbilansowany w pełnowartościowe proteiny.

Dzięki dozwolonemu spożyciu nabiału oraz jaj, laktoowowegetariański styl żywienia zapewnia odpowiednią podaż kompletnych aminokwasów, czyli białek będących budulcem wszystkich struktur naszego ciała. Zapewnia również odpowiednią dawkę błonnika pokarmowego i drogocennych przeciwutleniaczy. Obligatoryjnie należy suplementować jedynie witaminę D, w okresie jesienno-zimowym.
Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom naszych kuracjuszy, wprowadziliśmy dietę laktoowowegetariańska, jako dodatkową opcję żywienia podczas regeneracji na wczasach odchudzających w Primavera Jastrzębia Góra. Zapraszam Państwa do przekonania się, jak skutecznie może wpłynąć na zdrowie dieta, z ograniczeniem produktów mięsnych, w profilaktyce i leczeniu chorób zespołu metabolicznego.